• Grècia: informació general

    Les polis gregues: Atenes
    Les ciutats gregues (polis) eren estats independents, encara que units per una cultura comuna. Abans de l'aparició de la cultura grega, en el món antic mai no va existir el concepte de pàtria com a tal. La gent era fidel al seu senyor o al seu rei i només s'identificava amb els membres del seu clan o família. Els grecs són els creadors del concepte d'estat-nació. La polis (ciutat) grega va ser la primera organització política i social que els individus van sentir com a pròpia. Els homes ja no eren només fills d'una determinada família, sinó que se sentien orgullosos "d'ésser atenencs" o "d'ésser espartans". Aquest sentiment els feia reconèixer-se com a membres d'una societat organitzada entorn d'uns valors i institucions que tenien una història i una cultura comunes.

    D'entre totes les polis gregues va destacar, per la seva evolució i per la influència que va exercir en la història d'Europa, Atenes, doncs allà es va originar el primer govern democràtic de la història. Atenes, com la major part de les polis gregues, comptava amb una nombrosa població de camperols i artesans, una emergent comunitat de comerciants i un important nombre d'esclaus.

    La colonització grega

    Els pobles que habitaven els territoris grecs eren fonamentalment agrícoles. Això no obstant, per raons polítiques i econòmiques, molts dels seus habitants es van veure forçats a emigrar a altres zones. La seva sortida marítima natural els va portar a travessar la Mediterrània i a establir una sèrie de colònies* comercials al sud d'Itàlia, el sud de França i el llevant espanyol, que els van permetre d'entrar en contacte amb els indígenes de la Mediterrània occidental. La seva moneda, la dracma, va unificar el comerç mediterrani que es trobava sota influència grega.

    El naixement de la democràcia
    La democràcia (govern del poble), com a sistema polític que iguala els homes davant la llei, és el fruit de la lluita dels ciutadans d'Atenes contra les famílies riques que els governaven (oligarquia) i que imposaven les lleis segons els seus interessos. L'any <metricconverter w:st="on" productid="599 aC">599 aC</metricconverter> Soló i posteriorment Clístenes (<metricconverter w:st="on" productid="512 aC">512 aC</metricconverter>), van impulsar el sistema democràtic. Els ciutadans es reunien en assemblea per a discutir les decisions que calia prendre i votaven, a mà alçada, qüestions tan importants com declarar la guerra i signar la pau. També elegien els seus representants, denominats magistrats i arconts. Aquests rebien un sou pel seu treball, per la qual cosa se'ls pot considerar els precursors dels polítics i funcionaris actuals.

    Comparada amb les democràcies contemporànies, la democràcia atenenca era molt restringida, ja que dones, estrangers i esclaus no podien votar ni participar en les assemblees. A més, el fet que existissin esclaus -i que fossin els únics que treballaven- fa que veiem incompatible aquest sistema amb el que avui entenem per democràcia. Això no obstant, recordem que és el primer cop en la història que una certa idea d'igualtat es desenvolupa legalment. La democràcia obtingué el seu màxim esplendor a l'època de Pèricles (443-<metricconverter w:st="on" productid="429 aC">429 aC</metricconverter>) i es va extingir amb la derrota d'Atenes (<metricconverter w:st="on" productid="404 aC">404 aC</metricconverter>) després d'una llarga guerra civil.
    El sistema polític atenenc contrasta amb tots els sistemes que s'havien donat en èpoques anteriors, en els quals els reis, faraons, emperadors, sacerdots o nobles havien estat els governants implacables de l'estat. La democràcia grega constitueix l'origen evident de les democràcies modernes que tenen tots els països de la Unió Europea i de la concepció política que es basa en la igualtat de tots els ciutadans.

    Cultura
    La influència grega sobre els països occidentals no es limita al camp polític. La civilització grega va ser la primera en plantejar-se de forma racional el perquè dels fenòmens naturals sense recórrer a explicacions sobrenaturals, màgiques ni religioses. El pensament racional (Plató) i l'aplicació de la lògica al pensament científic (Aristòtil) són l'origen i la base del pensament occidental.

    Els grecs, amb la seva confiança il.limitada en la capacitat humana, desenvoluparen tots els camps del saber: ciències, matemàtiques, astronomia, medicina, literatura i filosofia. En el camp de les arts van establir un cànon (model) de bellesa estètica que tenia la seva plasmació perfecta en el cos humà nu de l'atleta olímpic.

    Extret de http://www.euroaventura.net/catala/homecast/lasal/dracma/index.html


  • Commentaires

    1
    Marc
    Jeudi 9 Novembre 2006 à 14:31
    Salutacions
    Hola Eloi, He arribat per casualitat a la teva pàgina web, buscant informació sobre Grècia... I com que jo també em sento molt català he pensat, s'ha de saludar aquest noi :) Espero que vagi tot bé Eloi, una bona pàgina la teva! Marc.
    2
    Laura
    Mercredi 12 Septembre 2007 à 16:08
    olaaa :D
    hola! m'ha ajudat molt aquesta pagina per fe el treball sobre Grècia! Però crec que s'haurien de comentar més coses sobre Grècia =S lauRaa*
    Suivre le flux RSS des commentaires


    Ajouter un commentaire

    Nom / Pseudo :

    E-mail (facultatif) :

    Site Web (facultatif) :

    Commentaire :